18/11/13

Μαμά μου..ο Κώστας είπε ότι δεν υπάρχει ο Αη Βασίλης...

Ηλίας, 6 χρονών

(Ο Ηλίας έχει γυρίσει από το σχολείο. Είναι κατσουφιασμένος και κάθεται στον καναπέ χωρίς να μιλάει. Η μαμά του τον πλησιάζει και κάθεται μαζί του) 

- Τι έγινε Ηλιάκι μου, γιατί το μουτράκι σου είναι λυπημένο; Όλα καλά;
- Όχι
- Θέλεις να μου πεις; 
- Μαμά ο Κώστας μου είπε κάτι στο σχολείο που με στεναχώρησε πολύ
- Τι σου είπε;
- Μου είπε ότι δεν υπάρχει ο Αη Βασίλης. Μου είπε ότι είμαι μωρό που πιστεύω ακόμα στον Αη Βασίλη. 

(Ο Ηλίας αρχίζει να δακρύζει)


- Μου είπε ότι εσείς φέρνετε τα δώρα και είναι όλα ψέματα. Και το γράμμα που γράφω πάει στα σκουπίδια γιατί το διαβάζετε εσείς μόνο, και πάτε στο τζάμπο και μου φέρνετε τα δώρα, και μετά όταν κοιμάμαι τα βάζετε στο δέντρο, δεν τα φέρνει ο Αη Βασίλης.
- Ναι και τι άλλο σου είπε;
- Ότι τα κουλουράκια και το γάλα που του αφήνουμε το πίνετε εσείς!! Και δεν έρχεται από το Βόρειο Πόλο και δεν έχει ταράνδους και ότι είμαι βλάκας που το πιστεύω ακόμα

(Ο Ηλίας τώρα κλαίει πολύ)

- Και μου το είπαν και η Άννα και ο Μάριος!
- Έλα εδώ Ηλιάκι μου, έλα αγκαλίτσα. Για πες μου εσύ τι πιστεύεις; Υπάρχει ο Αη Βασίλης;
- Όχι δεν υπάρχει, είναι όλα ένα ψέμα, μου είπατε ψέματα, δεν είμαι μωρό εγώ, είμαι μεγάλος!
- Και πιστεύεις ότι όλα αυτά τα δώρα σου τα φέρνουμε εμείς;
- Ναι, είναι πολλά βέβαια και εσείς όλο μου λέτε ότι ένα δώρο θα μου φέρνετε όποτε γιορτάζω
- Και η μαμά και ο μπαμπάς πίνουν το γάλα και τρώνε τα μπισκότα;
- Εεε ναι, βέβαια δεν πίνετε γάλα εσείς.
- Και βάζουμε εμείς τα δώρα μέσα στο βράδυ;
- Χμμ.. αφού κοιμάστε, σας έχω δει....
- Και αφήνουμε το παράθυρο ανοιχτό να μπει μέσα ο Αη Βασίλης;
- Ναι! Και πως γίνεται να αφήνει αστερόσκονη κόντα στο παράθυρο;;
- Έλα ντε
- Και αγοράζουμε κι εμείς δώρα για μας;
- Μα είναι χαζό! Να αγοράζετε δώρα για σας, ο Αη Βασίλης σας τα φέρνει
- Και το γράμμα το διαβάζουμε εμείς;
- Μα αφού το πάμε στο ταχυδρομείο! Πως γίνεται να το πάρετε εσείς;
- Μμμμ τότε τι σκέφτεσαι Ηλιάκι μου;
- Υπάρχει, υπάρχει μαμά!!! Τα παιδιά στο σχολείο μάλλον δεν ξέρουν, υπάρχει!!Πφφφ δεν τους ξανα ακούω! Αστους να λένε! Δεν ξέρουν! Δεν θα έρθει ο Αη Βασίλης σε αυτούς!! Αααχ τι ωραία! Πάω να παίξω μαμά!!

Όταν έρχεται το παιδάκι σας από το σχολείο στεναχωρημένο και αποφασισμένο ότι δεν υπάρχει ο Αη Βασίλης πρέπει να προσέξετε μήπως απλά θέλει να του το επιβεβαίωσετε ότι υπάρχει. Να τον κάνετε να πιστέψει ότι υπάρχει γιατί αυτό θέλει. Ο μύθος του Αη Βασίλη είναι μαγικός, μερικά παιδάκια δεν είναι έτοιμα ακόμα να ανακαλύψουν την αλήθεια, δεν θέλουν. Αφήστε τα λίγο ακόμα να το πιστεύουν. Και σίγουρα στο νηπιαγωγείο αυτός που δεν πιστεύει στον Αη Βασίλη θα αντιμετωπίζεται καχύποπτα από τα άλλα παιδάκια! 
Επίσης τους κάνετε να πιστεύουν αυτό που θέλουν χωρίς να επηρρεάζονται. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπως η παρακάτω

Άννα, 7 χρονών


- Μαμά!!! Η Μαρία μου είπε ότι δεν υπάρχει Αη Βασίλης!! Μου είπε ότι είναι απλά χαζό να πιστεύουμε ακόμα ότι υπάρχει ένας χοντρός κύριος από το Βόρειο Πόλο μου μας φέρνει δώρα κάθε Χριστούγεννα. Εσείς είστε, εσείς πίσω από όλα.
- Και σου φέρνουμε τόσα δώρα εμείς;
- Ναι δεν είναι μόνο τα δικά σας, βάζει και ο νονός μου και η γιαγιά και μαζεύονται τα δώρα
- Και αφήνουμε το παράθυρο ανοιχτό με την αστερόσκονη;
- Ναι βρε μαμά, αφού το κλείνετε μετά, το πρωι το βλέπω κλειστό, σιγά μην το κλείνει η Αη Βασίλης. Πρώτον ο Αη Βασίλης αν είναι το μέγεθος που είναι δεν χωράει από το παράθυρο. Και γιατί αφήνει αστερόσκονη μέσα και όχι έξω από το παράθυρο; Δεν στέκει!
Και πάντα πίνει λίγο γάλα και ένα κουλούρι, κάθε χρονιά. Άμα πίνει γάλα και τρώει κουλούρια σε όλα τα σπίτια, θα σκάσει! Που την βρίσκει την όρεξη;
- Χμμ Αννούλα μου, τα πρόσεξες όλα. Έχεις δίκιο όλα εμείς τα κάνουμε
- Τιι;;; Μου λέγατε ψέματα τόσο καιρό;;;; Όλα ήταν ένα ψέμα;;;; Εσείς που πάντα λέτε να μην λέμε ψέματα;;
- Αννούλα μου έλα εδώ. Ο μπαμπάς κι εγώ πιστεύαμε ότι ήταν πανέμορφο να συμμετέχεις σε μια τόσο μαγική ιστορία όσο ήσουν παιδάκι. Ήταν σαν να παίζαμε όλοι μια ωραία ιστορία! Το χαιρόμασταν και το χαιρόσουν κι εσύ. Κι εμείς μικροί παίζαμε την ιστορία με τους γονείς μας και έχουμε τόσο ωραίες αναμνήσεις. 
- Μα ήταν ψέματα!! 
- Και όταν παίζουμε κουκλοθέατρο, ψέματα δεν είναι, αλλά δεν περνάμε ωραία;; Έτσι και με τον Αη Βασίλη, δεν περάσαμε ωραία να περιμένουμε το πρωι να σηκωθούμε να τρέξουμε με τις πυτζάμες να ανοίξουμε τα παιχνίδια και να παίξουμε όλοι μαζί το πρωι τρώγοντας κουλουράκια και γελώντας;; Δεν σου άρεσε;
- Ναι πολύ μου άρεσε μαμά. Και τώρα..τώρα τα Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια ποτέ πια
- Αγάπη μου, υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα για τα Χριστούγεννα εκτός από τον Αη Βασίλη. Το στόλισμα, τα δωράκια που φτιάχνουμε για τους φίλους μας, τα τραγούδια μας. Και τώρα, δεν θέλεις κι εσύ να βάζουμε τα δωράκια της αδερφούλας σου και να τη βλέπουμε να χαίρεται για τον Αη Βασίλη;; 
- Ναι μαμά, μην της πούμε τίποτα.Πιο ωραία είναι τα Χριστούγεννα με τον Αη Βασίλη!


Όλα τα παιδιά μαθαίνουν κάποτε ότι ο Αη Βασίλης δεν είναι αληθινός. Άλλα χαίρονται γιατί επιτέλους επιβεβαιώνεται η πραγματικότητα και τόσο καιρό δεν τους κάθονταν καλά, αλλά νευριάζουν και απογοητεύονται αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν έχει στιγματιστεί γιατί έμαθε ότι δεν υπάρχει ο Αη Βασίλης. Να είστε εκεί ότι και να γίνει και να του συμπαρασταθείτε. Και εγώ είμαι της άποψης ότι είναι πολύ μαγική η ιστορία του Αη Βασίλη. Και ότι υπάρχει μέσα μας, είναι το πνεύμα της γενναιοδωρίας, της αγάπης, της οικογένειας, της συντροφικότητας. Δεν είναι μόνο η  φιγούρα της Κόκα κόλα! 

Εμπνευσμένο από το σαϊτ http://psychcentral.com/

1 σχόλιο:

ShareThis