19/4/13

Τιμωρία -

Μάρκος, 4 χρονών

Βρέχει έξω και βαριέμαι πολύ. Τι να κάνω, τι να κάνω? 
Είμαι ο Ζορό, θα βρω μια μπέρτα, θέλω μια μπέρτα. Να το κουβερτάκι στο καναπέ, θα το δέσω στο λαιμό μου και θα πηδήξω απο το τραπέζι. Το τραπέζι είναι το ψηλό άλογο μου!
- Ζοροοοοοοό!!
- Μάρκο κατέβα από το τραπέζι θα χτυπήσεις, τι πράγματα είναι αυτά?
- Μαμά είμαι ο Ζορό και δεν είναι το τραπέζι αυτό, είναι το άλογο μου!!
- Είπα κατέβα από το τραπέζι!


Τίποτα δεν καταλαβαίνει η μαμά.
Ωωω η μπάλα μου! Θα βάλω γκοοοολ!! Να μια κλωτσιααααά!
- Μάρκο τι έχουμε πει?? Όχι τη μπάλα μέσα στο σπίτι, είναι επικίνδυνο να σπάσουμε τίποτα.
- Δεν θα σπάσω τίποτα, θα προσέχω μαμά
Πιο μεγάλη κλωτσιά, πωπω να την έβλεπε ο Αντώνης ο φίλος μου, μακάρι να ήταν εδώ να παίζαμε μαζί.
Θα την κλωτσήσω να πάει στον καναπέ, ο καναπές θα είναι το τέρμα!
Νααααα
Ωωωωχ!!
- Μααααάρκο!!! Έσπασες το βάζο!!!!
Ωωωχ δεν το ήθελα, στο τέρμα ήθελα να πάει. Η μαμά μου φωνάζει, δεν ήθελα να σπάσει το βάζο, το βάζο φταίει, μπήκε στη μέση. Ωωωχ φοβάμαι τη μαμά μου, τι θα μου κάνει?
- Πάει το βάζο, δεν σου έχω πει όχι τη μπάλα μέσα στο σπιιιίτι?? Πόσες φορές στο έχω πει?? Πάει τελείωσε, δεν θα πάμε βόλτα το απόγευμα που σου είχα πει στη νονά σου να σου δώσει το δώρο για το Πάσχα!!!!
- Τιιιιι???? Μου το είχες υποσχεθεί ότι θα πηγαίναμε στη νονά το απόγευμα, μου έχει έκπληξη!!! Όχι, όχι!! Μαμαααααά
- Αυτό ήταν πριν σπάσεις το βάζο μου, για να μάθεις να μην παίζεις μπάλα μέσα στο σπίτι, στο έχω πει χίλιες φορές και δεν με ακούς, τώρα δεν θα πας στη νονά σου, τελείωσε.
- Θέλω να πάμε στη νοναααά, στη νοναααάαα. 
Είμαι πολύ θυμωμένος και στεναχωρημένος, θέλω να πάω στη νονά μου, γιατί να μην πάμε στη νονά μου, μου το είχε υποσχεθεί η μαμά μου, είναι κακιά, κακιά!!
Δεν καταλαβαίνω, θέλω να πάμε στη νονά μου. 
- Μαμααά!!! Θέλω να πάμε στη νονά!
- Μάρκο δεν θα το ξαναπώ έσπασες το βάζο και για τιμωρία δεν θα πάμε στη νονά, να μάθεις να ακούς τη μαμά όταν σου μιλάει, είπαμε όχι μπάλα μέσα στο σπίτι!
Είμαι πολυ θυμωμένος που δεν θα πάμε στη νονά μου, είναι άδικο, θέλω να κοπανήσω τη μαμά μου, θέλω να σπάσω κάτι, τα νεύρα μου. Δεν κρατιέμαι!!


Τι λέει για την τιμωρία το βιβλίο Πως να μιλήσετε σε ένα παιδί για...

Η τιμωρία που έδωσε στο μικρό Μάρκο η μαμά του τον δίδαξε ότι πρέπει μάλλον να είναι πιο προσεκτικός με τα βάζα της μαμάς, και ίσως ότι όταν κάνει κάτι που δεν θέλει η μαμά του στερούν κάτι που του αρέσει. Δεν έμαθε τίποτα όμως για τις έννοιες πράξη - συνέπεια που είναι και ο στόχος της τιμωρίας. Τα παιδιά τα τιμωρούμε για να τα διδάξουμε, να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. 
Στην παραπάνω περίπτωση, ο μικρός Μάρκος έπαιξε μπάλα μέσα στο σπίτι ενώ δεν του επιτρεπόταν και έσπασε ένα αγαπημένο βάζο της μαμάς. Προτιμότερο θα ήταν να του έπαιρνε τη μπάλα η μαμά του για κάποιες μέρες σαν τιμωρία και να τον έβαζε ήρεμα να τη βοηθήσει να μαζέψουν το βάζο. Έτσι η πράξη του έχει άμεση συνέπεια.
Επίσης η τιμωρία αυτή θα τον ηρεμούσε γιατί συνήθως τα παιδάκια έχουν στο μυαλό τους φοβερά πράγματα όταν κάνουν κάτι λάθος, και μια σωστή δίκαιη για το παιδί τιμωρία τον ηρεμεί και τον καθυσηχάζει.
Η τιμωρία που του δόθηκε τον εξόργισε περισσότερο παρά κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι.

Ενδιαφέρουσα άποψη αν κι εγώ δεν είμαι πολύ σίγουρη ακόμα για το θέμα της τιμωρίας. Θα γράψω και άλλα πολλά για την τιμωρία.

Βιβλιογραφία
Γραμμή Σύνδεσμος..(2007). Πως να μιλήσετε σε ένα παιδί για....ΚΟΑΝ,ISBN 978-960-7895-76-9
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis